Vage vacatures & bedorven jargon



Het is weer trendy Thursday. Wat ook heel trendy kan zijn, zijn vacatureteksten vandaag de dag. Hands-on, agile, trackrecord, disruptor, leads, KPI’s… Allemaal termen die je vandaag kan terugvinden in job omschrijvingen. En ik kan nog even doorgaan.

Ik geef het eerlijk toe. Ook ik heb me al eens schuldig gemaakt aan het gebruik van managementjargon dat ik zelf niet begreep (wat zijn BUG tickets???). Anderzijds weet ik door de nodige research nu wat een trigger marketing plan is.

Maar hoe leuk ik het stiekem eigenlijk ook vind om Engelse termen te gebruiken, pleit ik wel degelijk voor helderheid & duidelijkheid (no nonsense had ik haast gezegd). Want misschien moeten we wat vlottere taal (swag) gebruiken om jonge mensen te bereiken maar de arbeidsmarkt bestaat niet alleen uit millennials, toch?

En ik kan heus wel begrijpen dat kandidaten met misschien wel de juiste kwaliteiten, afhaken op deze tendens en zich niet aangesproken voelen door deze tone of voice. Liever wat minder van dat “bedorven jargon” dus. Back to basics?

Graag! En ik wil het nog wat uitbreiden. Want een tijd geleden voelde ik me na het schrijven van een vacature zo uitgeperst dat ik tegen mezelf zei: dit nooit meer. Wat was er eigenlijk gebeurd? Ik had de langste vacature ooit geschreven.

Dus dit is impliciet een boodschap aan onze klanten op wiens vacatures wij ons baseren: wij kiezen liever voor beknopte en begrijpelijke versies. U zoekt misschien een profiel dat beantwoordt aan een zee van capaciteiten (die witte raaf). Maar wist u dat bijvoorbeeld vrouwen bij het lezen van ook maar één eigenschap of kunde waaraan ze niet menen te beantwoorden, afhaken? Ok, ik heb daar geen wetenschappelijk bewijs voor maar heb het uit gegoede bron, zeg maar. Maar u begrijpt wat ik bedoel. U hebt hoge verwachtingen van een kandidaat, wij ook, maar we nemen graag wat gas terug wat betreft die moeilijke omschrijvingen & vereisten.

Ik voer dan ook het woord bij de daad en introduceer hierbij de regel van 5. Ik probeer me met andere woorden vanaf nu te beperken tot 5 regels bij het beschrijven van a) job inhoud b) gezocht profiel en c) aanbod. Duidelijk en overzichtelijk dus. Omdat de gedroomde kandidaat aan veel verwachtingen moet voldoen maar omdat die gedroomde kandidaat ook maar een mens is. En u werkgever ook eigenlijk.

En vergeet niet; een vacature is er om mensen aan te spreken, niet af te schrikken. Welk vlees we echt in de kuip hebben, zoeken wij dan wel verder voor u uit. In het nog steeds zo essentiële selectiegesprek.

Akkoord?

 

Bron:

  • https://www.tijd.be/dossiers/de-prullenmand/dat-ergerlijke-managementjargon-moet-eruit/10151837.html
  • https://www.standaard.be/cnt/dmf20190809_04552169

 

 

fotofeldenkrais.png

De Feldenkrais methode

pleasurepause2.jpg

The pleasure pause

goalsgoalsgoals.jpg

Doelstellingen en zo